logo tca
Ponuka kurzov
KURZY PIŠTOĽ
SK
AT
DE
UK
OVERIŤ POUKAZ
giftcard icon
Košík je prázdny
PSD/Contractor - Výnimočný kurz, ktorý môže nasmerovať vašu budúcnosť

PSD/Contractor - Výnimočný kurz, ktorý môže nasmerovať vašu budúcnosť

Veľa z nás malo už v detstve sen „stať sa vojakom“. Pre niektorých sa sen stal povolaním iní z nás majú talent na niečo iné, žijú spokojne, ale sen im zostal. Možno práve v detskej hre na vojaka sa skrývajú korene nášho vzťahu k športovej a obrannej streľbe. TCA však prináša kurz, ktorý môže váš sen posunúť nebezpečne blízko k realite.

S nárastom konfliktov vo svete vzniká dopyt po bezpečnostných pracovníkoch, ktorých zvykneme nazývať „kontraktori“ a tak sa otvárajú možnosti splniť si sen. Kontraktori sú muži (vo veľkej väčšine), ktorí ponúkajú svoje profesionálne schopnosti a zručnosti, riskujú svoj život pri ochrane klienta a jeho majetku a dostávajú za to výplatu. Komu by sa v krušných časoch alebo nebezpečných oblastiach dnešného globalizovaného sveta nezišli ľudia, ktorí sa postarajú o vašu bezpečnosť?

Ako sa však kontraktorom stať? Porozprávali sme sa s inštruktormi TCA, ktorí pripravujú tento kurz. Gabo má obrovské skúsenosti s výcvikom, Ondrej sa zaoberal osobnou bezpečnosťou dôležitých klientov po celom svete a s kontraktormi sa často stretával aj Brad Stevens, ktorý má skúsenosti so samotným kontraktingom.

Aj keď je táto práca vo veľkej miere o známostiach, tak jednoznačne potvrdili aj staré známe, že tak ako v každom zamestnaní, aj tu sú v prvom rade dôležité známosti, výnimočné schopnosti a chuť pracovať. „Bol to boom po druhej vojne v zálive a každý sa tam chcel dostať. Kto by sa nechcel preháňať vyzbrojený po krajine? 😊“. Ide však o prácu kde bez schopností nemusíte vydržať dlho a ohroziť môžete seba, svoj tím a hlavne chránenú osobu. Preto TCA pripravilo komplexný 5 dňový kurz PSD/Contractor, ako úvod do tejto témy. Získate tak cenné vedomosti a aspoň trochu reálnu predstavu o tejto práci a možno na tomto, alebo podobných kurzoch stretnete ľudí, ktorí v budúcnosti položia „vaše CV na vrch kopy“ pri výbere. 😉

blog-psd-contractor-2.jpg

Gabo nám povedal, čo sa na kurze naučíte: „Na tomto kurze sa sústredíme na prácu s dlhou zbraňou a navrhnutý je tak, že naň môže ísť aj človek, čo nikdy nestrieľal.“. To nás hneď prekvapilo, ale ubezpečil nás, že kurz je vystavaný tak, aby kurzisti rozvíjali svoje schopnosti postupne a od základov.„Na tomto kurze sa zameriavame na prípravu a plánovanie misie, rôzne techniky, s ktorými sa môžete stretnúť pri práci kontraktora, rozmiestnenie a úlohy členov tímu. Treba si uvedomiť rozdiel medzi Executive Protection ochranou a ochranou vo vysoko rizikových zónach. Tento kurz je viac o tej druhej skupine, kde ochrancovia majú vyslovene len jednu úlohu – dostať chránenú osobu z bodu A do bodu B. Plánujú svoju misiu na pár hodín, starajú sa o svoje vybavenie, o svoju zbraň a majú väčšinou len túto jednu úlohu.“. Z toho nám logicky vyplynulo, že tento kurz nebude len o technike streľby a presnosti, čo Gabo potvrdil, keď pokračoval: „Polovica kurzu prebieha na učebni a polovica na strelnici. Je to veľa o sústredení, a človek sa musí 5 dní za sebou koncentrovať“.

Zaujímavosťou je, že vlani pripravoval a viedol kurz Ondrejov priateľ a bývalý kolega, ktorý bol Team Leader v tíme zvláštneho komisára UN (United Nations) v Iraku, pracoval v Guatemale, Kolumbii a Afganistane. Má teda skúsenosti takmer zo všetkých rizikových zón. Práve on sa postaral o priblíženie kurzu realite. Teoretický základ a celú koncepciu kurzu vystaval práve Gabo, ktorý je stále jeho súčasťou. V tomto roku jeho žezlo teoretickej časti prevezme Brad Stevens, ktorý bol veliteľom bojového elementu Reconnaissance Marine / Marine Corps Forces Special Operations, skrátene MARSOC a má 20 ročné skúsenosti. Reálne absolvoval bojové nasadenie na Filipínach, v Afganistane a Iraku. No a keď si uvedomíte, že streleckú časť kurzu bude viesť aj Gabriel Trojčák, ktorý je v tomto svete pojmom, tak sa naň oplatí ísť už len preto, aby ste týchto ľudí stretli a nasali od nich čo sa dá.

blog-psd-contractor-1.jpg

Možnosť ukázať svoje schopnosti na kurze PSD/Contractor a pokúsiť sa dostať sa do štruktúr, v ktorých inštruktori TCA sami pôsobili je skutočne lákavá. Pýtali sme sa Ondreja, kde bolo jeho „pracovisko“, ak to tak môžeme nazvať. „Worldwide", odpovedal bez zaváhania. „My sme proste cestovali po celom svete a vždy to tak bude, keďže ľudia, o ktorých sme sa starali robia celosvetový biznis a v určitých časoch sú na rovnakých miestach. Na Silvestra v Karibiku, cez leto dovolenkujú v Taliansku na Capri či Amalfi pobreží, popri tom počas roka na svojich jachtách po svete a podobne.“. Ondrej tak videl celý svet. Jeho rozprávanie bolo zaujímavé a tak sme ho nechali pokračovať ďalej. „Mali sme“ šťastie, lebo náš klient rád cestoval. Ak bol niekde viac ako tri dni, už sa začínal nudiť a mal pocit, že musí zmeniť prostredie. Preto sme veľa cestovali a prinášalo to do tímu zvláštnu dynamiku.“ Preto má Ondrej otvorené oči a ak uvidí v niekom potenciál, ktorý je schopný prispôsobiť sa stále meniacim sa podmienkam, určite ho vie posunúť ďalej. Zároveň tento človek musí mať schopnosť byť neviditeľný a nepútať pozornosť, čo sa ťažko robí, keďže ide väčšinou o atletických chlapov s výškou okolo 190 cm. 😊 „To musíš robiť svojim výzorom, správaním a prípravou. Keď ideš na nejakú večernú akciu s klientom, tak tam musíš ísť dopredu, osloviť správnych ľudí, neklásť hlúpe otázky a dobre sa odprezentovať, aby si si správnych ľudí získal na svoju stranu. S klientom, už nič nevybavíš a iba sa pred ním strápniš.“, dodal.

Aký by mal teda nový potencionálny člen tímu byť? V skratke „Mal by mať atletický vzhľad, môže mať nejakú výšku, aj keď to nie je nutné, mal by mať schopnosť reagovať, prispôsobiť sa, zmysel pre detail, zdravý sedliacky rozum a ovládať minimálne jeden svetový jazyk.“.

Ak ste sa v týchto riadkoch našli a práca v oblasti bezpečnosti je váš sen, tak určite neváhajte a poďte na kurz PSD/Contractor. Stretnete ľudí, ktorí majú túto tému odžitú a vedia vám dať svoje reálne skúsenosti.

Basic

PUŠKA:
PSD/Contractor

  • Úroveň kurzu: BASIC
  • Dĺžka trvania kurzu: 5 dní
  • Účasť na kurze je možná aj bez zbrojného preukazu
  • Kurzu sa nesmie zúčastniť osoba mladšia ako 18 rokov
Cena: 990

Podobné články

OSTRÉ ČLÁNKY A ROZHOVORY ZO SVETA TCA
Predstavujeme hlavného inštruktora Gabriela Trojčáka
Predstavujeme hlavného inštruktora Gabriela Trojčáka
O nás, 16.3. 2022

Gabriel Trojčák je zakladateľom a hlavným inštruktorom TACTICAL COMBAT ACADEMY (TCA). Svoje skúsenosti čerpá najmä z čias, keď slúžil v slovenskej armáde.

Cestovateľské tipy od TCA, ktoré vám zachránia majetok, ale aj zdravie
Cestovateľské tipy od TCA, ktoré vám zachránia majetok, ale aj zdravie
Zaujímavosti, 8.8. 2022

My v TCA sa snažíme pripraviť vás fyzicky aj psychicky na to, aby ste zvládli najrôznejšie situácie. Jednou z nich práve aj cestovanie.

SOCIÁLNE SIETE NA KTORÝCH SME AKTÍVNI

ZARUČENE REÁLNY OBSAH PRIAMO Z KURZOV TCA